top of page
  • Writer's pictureHadewig Peeters

Meiboomplanting

Op 1 mei werkten enkele priesteressen mee aan een meiboomplanting in Begijnendijk.

1 mei is de dag om de vruchtbaarheid te vieren van de natuur die ten volle ontspruit. En bescherming te vragen voor haar gewassen in de zomer- en oogsttijd. Dat was al zo bij de oude Kelten, waar het feest van Beltane werd gevierd. Nehallenia, een godin van de Lage Landen (zie ander artikel: tien jaar Sterrit), viert op deze dag haar feestdag.

In onze contreien en ook verder in Europa is het een oud gebruik om een meiboom te planten. Ook in België zijn er nog heel wat gemeenten en steden die een meiboomfeest houden. Soms op de vooravond van 1 mei. Of met Pinksteren of Midzomer, dat verschilt van streek tot streek.

Men gebruikt een boom en nog liever paal: een stam of eventueel dikke tak van een boom, die men letterlijk in de grond plant. Vaak gebruikt men daarvoor berk. Berk staat voor gezondheid, genezing en levenskracht, voor nieuw begin en visioenen voor de toekomst. Berk houdt ons recht en is zo wit en zuiver dat hij alle duisternis verjaagt. Hij maakt ons lichtvoetig en blij. Vanuit zijn eigen soepel bewegen en sierlijk wiegen houdt berk van vrolijkheid en dans.

Men gaat de paal of boom dan ook uitbundig versieren met linten, vlaggetjes, strikjes, kleurige wol, slingers, bloemen en bladeren. Meer variaties afhankelijk van de streek zijn ook hier weer mogelijk, bvb. het planten van een windwijzer boven op de paal.

De linten stellen ons als mensen voor en hoe wij allen verbonden zijn. In sommige gemeenten wordt dit feest echt aanzien als een aansterken van de gemeenschapszin. Wij zijn allen verbonden met een centraal gegeven, er is iets wat ons allen bindt, ook over de dood heen… En de berk offert zich daar graag voor. Nadat je het hem bij voorkeur vriendelijk gevraagd hebt ;).

De boom en alle aanwezige mensenkinderen hebben genoten van deze stralende, kleurrijke, lieflijke dag !

“Doorheen de poort komen in de wereld van de bomen hoor het ruisen van de wind wees welkom mijn kind.”

bottom of page